Bemutatkozás

Elhelyezkedés, adottságok

Óvodánk Esztergom Szentgyörgymező városrészében, a Kopácsy-Rényi Rezső utca sarkán helyezkedik el. A régen különálló faluként működő terület barátságos, kertes családi házakkal övezett, tiszta levegőjű környezetet biztosít intézményünknek. A természeti környezet szépsége, a Duna-part, a parkok közelsége vonzó a szülők számára. Séták, kirándulások alkalmával kiszakadhatunk a gyerekekkel a zajos városból, és közvetlenül ismerhetik meg a természet értékeit.

Hatcsoportos óvodánkban a szülőknek lehetőséget kínálunk a választásra: a Mókus és Nyuszi vegyes csoportokba 3-7 péves gyermekek járnak, míg a Gyöngyvirág, Hóvirág, Boglárka és Tulipán részben osztott csoportokban többnyire azonos életkorú gyermekekkel foglalkoznak az óvodapedagógusok.

Programunkról

A néphagyományéltetés célja az óvodai nevelésben a múlt értékeinek átörökítése játékokon, az adott korcsoportnak megfelelő tevékenységeken, pozitív, közös élményeken keresztül. Gyökereink megismerése, hagyományaink, népszokásaink átadása hiteles és követendő mintaként szolgál.                                           Kerek Esztendő Programunk a szülők aktív részvételével, együttműködésével teljesedhet ki igazán. Lelkes óvodapedagógusaink ezért a néphagyományéltetés autentikus és gazdag tárházát nyitják meg, segítve a múlt értékeinek átörökítését, családokban való továbbélését. Az óvodánk életét gazdagító, választható foglalkozások: hittan, néptánc, vitamintorna.

Tárgyi feltételeink

Épületünk kívül-belül megújult, a szigetelés, az esővízelvezetés, az elektromos vezeték cseréje, festési munkálatok elkészültek. 2016. januártól hivatalosan is birtokba vettük új, jól felszerelt tornatermünket, mely az esős napokon is lehetőséget ad a mozgásos játékokra, de rendezvények megtartására is.

Udvarunk tágas, korosztályok szerint részekre osztott, új játékokkal felszerelt , és sokféle mozgáslehetőséget kínál. Árnyas fák, örökzöld sövény, kisebb virágoskertek, kerékpározásra alkalmas utak, műfüves sportpálya és ivókutak teszik komfortosabbá.

Csoportszobáink berendezése természetes anyagokból, mobilizálható bútorokból áll, mely változatos lehetőségeket kínál a különböző tevékenységekhez. Játék és eszközállományunkat a korcsoportnak megfelelően folyamatosan bővítjük. A leginkább napsütötte termekben árnyékoló rolók kerültek az ablakokra.

Személyi feltételeink

Intézményünkben 13 szakképzett óvodapedagógus dolgozik. Közülük hatan szakvizsgával rendelkeznek. Négy óvónő más szakterületen is szerzett diplomát (tanító, gyógytestnevelés, szociálpedagógia). Egy óvodapedagógus rendelkezik középfokú nyelvvizsgával.

Munkánkat segíti: 2 pedagógiai asszisztens, 6 dajka, 1 óvodatitkár és 1 fő udvaros-karbantartó.

Az óvónénik nyitottak az innovációra, folyamatosan tovább képzik magukat, hogy óvodai programunknak és a társadalmi változásoknak, igényeknek megfelelő szaktudást elsajátítsák.

Vargáné Németh Noémi
óvodavezető